Landelijke India Werkgroep
+++ In solidariteit met rechtelozen in India +++


EERLIJKE ZADEN

Eerlijke Zaden - Informatie
Minister wil openheid zaadsector productie India
Groenten & Fruit Actueel, 16 jan 2019
Bedrijven uit de zaadsector moeten meer openheid geven over hun productieketen en mogelijke kinderarbeid en lonen. Dat schrijft minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking in antwoord op Kamervragen. Uit verschillende rapportages komen wisselende beelden over kinderarbeid in de groentezaadketen in India. Minister Kaag wenst hierover duidelijk van de zaadbedrijven. »
Problemen bij zaadbedrijven in India nog niet opgelost
FNV, 29 nov 2018
Ondanks de vooruitgang in de bestrijding van kinderarbeid, zijn de problemen bij zaadbedrijven in India nog niet opgelost. Dit blijkt uit het rapport Remedies for Indian seed workers in sight? van de LIW. Volgens Mondiaal FNV ontbreekt in de aanbevelingen van het rapport de mogelijke rol van vakbonden en de link met Nederlandse bedrijven. »
Nieuw rapport LIW: Remedies for Indian seed workers in sight?
LIW/Stop Kinderarbeid, 1 nov 2018
Ondanks vooruitgang bij de bestrijding van kinderarbeid, hebben zaadbedrijven het probleem nog niet voldoende aangepakt. Daarnaast hebben de bedrijven onvoldoende maatregelen genomen om minimumlonen te garanderen, met name de lonen van vrouwen blijven achter. »
Retrenched Greaves Cotton Workers Demand Answers from the Company
Thozhilalar Koodam, 5 dec 2017
On 27th November, over 60 workers of Greaves Cotton India, retrenched since April 2016, assembled at the Head Office of Greaves Cotton at Saidapet, Chennai to press their demands. With conciliation efforts with Assistant Commissioner of Labour failing, the case would move to the labour court. »
With Organic Cotton and Online Ads, Boll & Branch Helps Indian Farmer
The New York Times, 16 jun 2016
When Scott and Missy Tannen were putting the final touches on their home renovation in Summit, N.J., a few years ago, they embarked on a seemingly pedestrian chore: choosing sheets for their new king bed. »
'Zaadbedrijven, let op mensenrechten'
Boerderij.nl, 21 dec 2015
Nederlandse zaadveredelingsbedrijven behoren in India hun maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen door kinderarbeid te voorkomen en te zorgen dat vrouwen niet onderbetaald worden. Dat zegt minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) in antwoord op kamervragen van PvdA'er Roelof van Laar en Joel Voordewind (ChristenUnie). »
Child Labour in the Indian Cottonseed Sector
International Law and Policy Institute (ILPI), 26 nov 2015
This report is one of two desk-based reviews commissioned by Norges Bank Investment Management (NBIM) on the topic of child labour in highrisk sectors and high-risk countries. »
Nieuw Rapport Soiled Seeds - 156.000 Indiase kinderen produceren groentezaad voor bedrijven
LIW, 24 nov 2015
Bijna 156.000 Indiase kinderen werken mee aan de productie van groentezaden van tomaten, hete peper en okra. Circa 50.000 zijn jonger dan 14 jaar. Ze worden blootgesteld aan slechte arbeidsomstandigheden, waaronder giftige pesticiden en lange werkdagen. Ze verlaten meestal de school als ze tussen de 11 en 13 jaar zijn. »
Workshop on Strategies to Combat Child Labour and Address Minimum Wage Issues in Hybrid Seed Production in India - Proceedings and Highlights
CCP Steering Committee, 28 aug 2015
The issue of child labour in hybrid seeds production in India continues to receive national and international attention. Despite some improvements in the recent years, the total number of children employed in this sector remains high. »
Response to the report Soiled Seeds: Child Labour and Underpayment of Women in Vegetable Seed Production in India
East-West Seed, nov 2015
East-West Seed recognizes the issue of child labour in seed production in India and has taken steps to combat this serious social and economic problem. We fully support the mission of the India Committee of the Netherlands as we strive for the same goal: total elimination of child labour in India. »
Hoe kinderarbeid de Indiase katoensector plaagt
HP De Tijd, 27 aug 2015
Kinderarbeid is aan de orde van de dag in de Indiase katoensector. Dat blijkt uit een rapport van de ngo Landelijke India Werkgroep (LIW), dat stelt dat in India bijna een half miljoen minderjarigen in de katoenteelt actief zijn, vaak onder slechte omstandigheden en met gevaar voor hun gezondheid. »
Hooggerechtshof Rajasthan wil reactie regering op LIW-rapport kinderarbeid
Rajasthan Patrika, 17 aug 2015
Recognizing the seriousness of trafficking of children from the tribal belt of the Division to BT cottonseed plots of Gujarat by the traffickers, the Rajasthan High Court has asked the state Government to respond. »
India’s forgotten cotton-picking children
New Internationalist, 31 jul 2015
Mari Marcel Thekaekara shines a spotlight on the underreported problem of child labour.
"We associated cotton picking with southern slavery in America. Never with India...." »
Nieuw rapport: Cotton’s Forgotten Children - Bijna half miljoen Indiase kinderen werkt in katoenzaadteelt
LIW/Stop Kinderarbeid, 27 jul 2015
Bijna een half miljoen Indiase kinderen – waaronder 200.000 jonger dan 14 jaar – werken in de katoenzaadteelt. Dit is een van de schokkende resultaten van het nieuwe rapport Cotton’s Forgotten Children. Het aantal kinderen dat in de katoenzaadvelden werkt is sinds het vorige onderzoek uit 2010 met bijna 100.000 gestegen. »
Kinderhandel naar de katoenvelden van Gujarat
LIW, 20 jan 2015
Elk jaar worden duizenden tribale kinderen uit het zuiden van Rajasthan en het noorden van Gujarat verhandeld naar de katoenzaadvelden in Noord-Gujarat om daar te werken. Ze doen vooral de kruisbestuiving van de planten met de hand. Dit werk wordt gedaan in het regenseizoen, van augustus tot september. Al vele jaren is de handel in kinderen voor de katoenzaadteelt een ernstig mensenrechtenprobleem. »
Betere prijzen voor boeren: hogere lonen en minder kinderarbeid
LIW, 6 jun 2014
Een nieuwe publicatie van de LIW - The Price of Less Child Labour and Higher Wages – laat zien dat verhoging van de prijs die grote zaadbedrijven in de Indiase deelstaat Andhra Pradesh aan boeren betalen om katoenzaad te verbouwen, de afgelopen jaren tot veel hogere lonen en minder kinderarbeid heeft geleid. »
Noors pensioenfonds: Kinderarbeid, dus geen investering in Indiaas zaadbedrijf
LIW, 25 okt 2013
Het Noorse Ministerie van Financiën heeft onlangs besloten haar investering in het Indiase bedrijf Zuari Agro Chemicals ('Zuari') terug te trekken omdat het bedrijf bijdraagt aan de ergste vormen van kinderarbeid. Deze beslissing werd genomen op basis van een advies van de Raad voor Ethiek van het Noorse pensioenfonds voor de overheid. »
A Tale of Two Companies: The difference between action and inaction in combating child labour
LIW/Stop Kinderarbeid, jun 2013
Het Indiase bedrijf Bejo Sheetal, een partnerbedrijf van Bejo Zaden uit het Noord-Hollandse Warmenhuizen, tolereert op grote schaal kinderarbeid bij de boeren die aan haar leveren. De boeren die aan Nunhems India - deel van Nunhems in Limburg - zaden leveren werken bijna zonder gebruik te maken van arbeid van kinderen onder de 14. »
Rapport Wages of Inequality: Vrouwen die zaden voor bedrijven in India telen worden onderbetaald
LIW, 12 dec 2012
Rapport gebaseerd op veldonderzoek naar de lonen van arbeiders – vrouwen, mannen en kinderen – in de teelt van katoen- en groentezaden in vier Indiase deelstaten. Zij werken bij boeren die zaden verbouwen voor zowel Indiase als multinationale bedrijven, waaronder Monsanto, Syngenta en Nunhems. »
Eerlijke Zaden - Politiek
Antwoorden op Kamervragen Voordewind (ChristenUnie)
(ingez. 27-11-2018) aan de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking over kinderarbeid en niet betalen van minimumlonen bij Nederlandse en in Nederland actieve zaadbedrijven die in India actief zijn
11 jan 2019
Antwoorden op Kamervragen Van Laar (PvdA) en Voordewind (ChristenUnie)
(ingez. 26-11-2015) aan de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking over kinderarbeid en lage lonen bij Nederlandse en in Nederland actieve zaadbedrijven die in India actief zijn
18 dec 2015
Voordewind (CU) en Van Laar (PvdA) blijven inzetten op strijd tegen kinder­arbeid in India en de betrokken­heid van Nederlandse zaad­bedrijven
Voordewind en Van Laar bekritiseren de betrokken­heid van Nederlandse en in Nederland actieve zaad­bedrijven die slechte arbeids­omstandigheden, lage lonen en kinderarbeid veroorzaken. De Kamerleden vragen minister Ploumen (Handel en Ontwikkelings­samenwerking) naar de mogelijkheden om deze misstanden te voorkomen.
FairPolitics.nl, 17 dec 2015
Antwoorden op Kamervragen Van Laar (PvdA)
(ingez. 29-7-2015) aan de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking over een half miljoen kinderen die in de katoenzaadproductie werken
11 sep 2015
Rapportage beleid Plantum leden t.a.v. kinderarbeid in India
aan Ministerie van Buitenlandse Zaken (25-11-2014)
Plantum, 4 mrt 2015
Antwoorden op Kamervragen ChristenUnie e.a.
(ingez. 15-7-2013) aan de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking over kinderarbeid en lage lonen bij Nederlandse zaadbedrijven in India
8 aug 2013
Antwoorden op Kamervragen Gesthuizen (SP) en Voordewind (ChristenUnie)
(ingez. 21-6-2010) over de betrokkenheid van Advanta en Bejo Zaden bij kinderarbeid in India
10 sep 2010