Stop Kastendiscriminatie - Steun de Dalits!

de mensenrechten van 260 miljoen kastelozen
worden dagelijks geschonden

VN-rapport: Dalit-vrouw sterft gemiddeld 14,6 jaar jonger dan vrouw uit dominante kaste
IDSN, 28 feb 2018
Een nieuw VN-rapport komt met de conclusie dat de kaste waartoe een vrouw in India behoort haar kans op sterfte kan verhogen door discriminatie, slechte sanitaire voorzieningen en inadequate gezondheidszorg. »
Begroting Indiase regering schiet veel te kort bij toewijzingen voor Dalits
IDSN, 12 feb 2018
Uit een analyse door de Dalit-gemeenschap van de begroting van de Indiase regering India voor 2018 blijkt dat minder dan de helft van het benodigde bedrag is toegewezen voor plannen die ten goede komen aan Dalits en Adivasi in India. »
Urgent Appeal: Dalit activists brutally assaulted, arrested and detained by police
IDSN, 12 feb 2018
Dalit activists are brutally assaulted, arrested and detained by police for seeking action on encroachment of public property in Kochi, Kerala. Among them representatives and supporters of the Dalit Land Rights’ Organization. »
Dalit Women Speak Out!-conferentie: Gezamenlijk verzet tegen onderdrukking
IDSN, 19 jan 2018
De Dalit Women Speak Out!-conferentie in Pune in december 2017 was een eerbetoon aan de kracht en het verzet van Dalit-vrouwen, en ook een platform om nieuwe strategieën in kaart te brengen en de collectieve invloed te versterken. »
Amnesty: Dalit-mensenrechten­verdedigers lopen ernstig risico
IDSN, 20 dec 2017
Een nieuw rapport van Amnesty schetst een grimmig beeld van de situatie van mensenrechten­verdedigers wereldwijd die worden geconfronteerd worden met dood, vervolging en treiterijen bij het uitvoeren van hun mensenrechtenwerk. Het rapport richt met name haar aandacht op Dalit-mensenrechten­verdedigers in India. »
Rapport Europees Parlement dringt aan op krachtiger optreden EU tegen kastendiscriminatie
IDSN, 14 dec 2017
In haar jaarrapport van 2017 over mensenrechten en democratie in de wereld en het beleid van de Europese Unie roept het Europees Parlement (EP) op tot een EU-beleid inzake kastendiscriminatie. »
Jonge Dalit-activisten spreken zich uit op het VN-Minderheidsforum over jeugd en integratie
IDSN, 13 dec 2017
Jonge Dalit-activisten speelden een actieve rol op het Forum voor Minderheidsvraagstukken in Genève. Dalit-vrouwen gaven krachtige presentaties over ‘Minderheidsjeugd: naar veelzijdige en geïntegreerde samenlevingen’. »
11 Books to Read If You Want to Understand Caste in India
Literary Hub, 4 dec 2017
Caste is not unique to India, and no country should be reduced to a single social category, no matter how intrinsic a part of its reality. Nevertheless, to understand India you have to understand caste, whose intricacies are unarguably difficult. »
Schrijfactie - Indiase Dalit-activist vast zonder proces
Amnesty International, nov 2017
De Indiase Chandrasekhar Azad komt op voor de rechten van de Dalits; achtergestelde kastenlozen of onaanraakbaren van India. Hij zit sinds begin november vast zonder aanklacht of proces. »
Everyone Blames Me - Nieuw rapport over belemmeringen rechts­gang slachtoffers seksueel geweld in India
IDSN, 17 nov 2017
Slachtoffers van verkrachting en ander seksueel geweld in India ondervinden ernstige hinder bij de toegang tot rechtspraak, aldus Human Rights Watch. Met name wordt bezorgdheid geuit over slachtoffers uit lage kasten.... »
VN-expert kritiseert ‘Schoner India’ campagne die leidt tot verergeren handmatig poepruimen
IDSN, 14 nov 2017
De VN-expert inzake water en sanitaire voorzieningen heeft verklaard dat het niet lukt om de praktijk van het handmatig poepruimen in India te stoppen en dat zelfs meer niet-doorspoelende toiletten worden gebouwd. »
IDSN-stappenplan voor de VN-leidraad voor discriminatie op basis van afkomst
IDSN, 9 nov 2017
IDSN heeft een stappenplan gepubliceerd voor de UNOHCHR Guidance Tool on Descent-Based Discrimination. Het stappenplan dient als inleiding tot de begrippen en aanbevelingen die in de leidraad worden behandeld.»
Dringende Oproep tot Actie: Onmiddellijk bescherming nodig voor Dalit-professor na poging tot moord
IDSN, 8 nov 2017
HRDA heeft een dringende oproep gedaan om voor bescherming van prof. Kancha Shepherd - politiek analist, mensenrechtenactivist en recteur van het Centre for the Study of Social Exclusion and Inclusive Policy. Prof. Shepherd zou naar verluidt in zijn auto ontsnapt zijn aan de dood. »
Dringende Oproep tot Actie: Doodsbedreigingen en intrekking politiebescherming voor Dalit-mensenrechtenactivist
IDSN, 2 nov 2017
HRDA-India heeft een dringende oproep gedaan tot actie ter bescherming van Dalit-mensenrechtenverdediger Rajat Kalsan. Rajat helpt Dalits met toegang tot recht te krijgen en om ze tegen misbruik te beschermen. »
Onderdrukt door Dalits: Als laagste van het laagste door het leven
The Hindu, 9 okt 2017
Academisch onderzoek brengt Dalit-kastengroepen aan het licht die een gemeenschap van dhobis [een kaste die traditioneel werkt als wassers van kleding] onderdrukken. »
VN-expert drinkwater en sanitaire voorzieningen bezoekt India in november
IDSN, 26 okt 2017
De Speciale Rapporteur van de Verenigde Naties, Léo Heller, zal een bezoek brengen aan India om te onderzoeken in hoeverre het recht van mensen op veilig drinkwater en sanitaire voorzieningen wordt gerealiseerd. »
Europarlementariërs roepen EU-voorzitters op kastendiscriminatie te bespreken tijdens EU-India Top
IDSN, 20 okt 2017
Prominente Europarlementariërs uit diverse fracties hebben een open brief aan de voorzitters van de Europese Raad en de Europese Commissie gestuurd, met de oproep kasten­discriminatie te bespreken op de EU-India Top in oktober. »
Belangrijke aanbevelingen over kaste door India geaccepteerd, maar niet over ruimte voor maatschappelijk middenveld
IDSN, 9 okt 2017
India heeft 9 aanbevelingen van de VN-toetsing over kastendiscriminatie aangenomen, maar geen die betrekking hebben op de bescherming van de ruimte voor het maatschappelijk middenveld. »
Campagne en nieuw rapport over kastendiscriminatie op scholen
IDSN, 9 okt 2017
Dalit-kinderen die apart van andere kinderen zitten en eten, die geslagen en mishandeld worden en die gedwongen worden tot vernederende taken. Dat zijn slechts enkele gevallen belicht in het rapport Exclusion in Schools – A Study on Practice of Discrimination and Violence. »
Indiërs wijzen massaal naar hun snor uit protest tegen geweld
RTL Nieuws, 5 okt 2017
Een wit plaatje met een zwarte snor en daaronder de naam Mr. Dalit, en daarbij een foto van mannen met snorren: op sociale media in India zijn de laatste dagen veel van dit soort foto's verschenen. Aanleiding voor het protest met de snorren is een incident afgelopen week in de deelstaat Gujarat. »

Kastendiscriminatie in het nieuws:

laatste wijziging:


Wij zijn niet onaanraakbaar
Indringende korte film over 'kastenapartheid' (IDSN/LIW)

Jaarverslag IDSN 2017
IDSN Jaarverslag 2017


Dalit-Vrouwen Rechte­loos: Slacht­offers van seksueel geweld eisen hun rechten op

LIW/FNV Mondiaal