Stop Kastendiscriminatie - Steun de Dalits!

de mensenrechten van 260 miljoen kastelozen
worden dagelijks geschonden

Belangrijke aanbevelingen over kaste door India geaccepteerd, maar niet over ruimte voor maatschappelijk middenveld
IDSN, 9 okt 2017
India heeft 9 aanbevelingen van de VN-toetsing over kastendiscriminatie aangenomen, maar geen die betrekking hebben op de bescherming van de ruimte voor het maatschappelijk middenveld. »
Campagne en nieuw rapport over kastendiscriminatie op scholen
IDSN, 9 okt 2017
Dalit-kinderen die apart van andere kinderen zitten en eten, die geslagen en mishandeld worden en die gedwongen worden tot vernederende taken. Dat zijn slechts enkele gevallen belicht in het rapport Exclusion in Schools – A Study on Practice of Discrimination and Violence. »
Indiërs wijzen massaal naar hun snor uit protest tegen geweld
RTL Nieuws, 5 okt 2017
Een wit plaatje met een zwarte snor en daaronder de naam Mr. Dalit, en daarbij een foto van mannen met snorren: op sociale media in India zijn de laatste dagen veel van dit soort foto's verschenen. Aanleiding voor het protest met de snorren is een incident afgelopen week in de deelstaat Gujarat. »
Onbevreesd en uitgesproken criticus hindoe-nationalisten
NRC.nl, 6 sep 2017
Grote ophef in India na de moord op de bekende kritische journaliste Gauri Lankesh. Die aanslag wordt gezien als een aanval op de vrije pers. »
Aanbevelingen IDSN voor september-sessie VN-Mensenrechtenraad
IDSN, 7 sep 2017
In het kader van de rapporten gepresenteerd op de 36e VN-vergadering van de Mensenrechtenraad (11-29 sep 2017), dringt IDSN er bij regeringen op aan bijzondere aandacht te besteden aan kasten­discriminatie, door die op gelijke wijze te behan­de­len als andere vormen van discriminatie. »
Tekort aan voedsel, water en medicijnen voor Dalit-slachtoffers overstromingen
IDSN, 6 sep 2017
Er is ernstige bezorgdheid ontstaan over de gevolgen van de verwoestende overstromingen in Zuid-Azië voor de getroffen Dalit-gemeen­schappen. IDSN-leden ter plaatse zetten zich in en houden de ontwikkelingen in de gaten. »
Mensenrechtenverdedigers: wet­geving tegen kastenwreedheden faalt
IDSN, 31 aug 2017
Maatschappelijke organisaties en mensenrechtenverdedigers van Dalits en inheemse volken uit heel India kwamen in New Delhi samen om te bespreken hoe het staat met de uitvoering van de Indiase wetgeving om wreedheden tegen Dalits en Adivasi te voorkomen. »
“Miljoenen Dalits wachten al eeuwen op erkenning”
NieuwWij, 23 aug 2017
Ze is Dalit, ongetrouwd, atheïst en vrouw: Kiruba Munusamy valt op allerlei manieren buiten de gangbare Indiase samenleving. Toch werkt ze, niet zonder gevaar, als mensenrechtenactivist en onafhankelijk advocaat voor het hooggerechtshof in Delhi. »
Antwoorden op Kamervragen Voordewind (ChristenUnie)
30 jun 2017
(ingez. 22-6-2017) aan de minister-president en de minister van Buitenlandse Zaken over het bezoek van minister-president Modi van India aan Nederland »

Kastendiscriminatie in het nieuws:

laatste wijziging:


Wij zijn niet onaanraakbaar
Indringende korte film over 'kastenapartheid' (IDSN/LIW)

Jaarverslag IDSN 2016
IDSN Jaarverslag 2016


Dalit-Vrouwen Rechte­loos: Slacht­offers van seksueel geweld eisen hun rechten op

LIW/FNV Mondiaal