CAMPAGNEMATERIAALOnaanraakbaar?
260 miljoen redenen om in actie te komen

Dalit Netwerk Nederland (DNN)

Onaanraakbaarheid? Discriminatie en vernedering van bepaalde kastengroepen, zoals de Dalits in India? Dat is toch zeker aan het verdwijnen, zeker in het democratische India dat snel moderniseert en een forse economische groei kent?
Het tegendeel is het geval. Discriminatie op basis van afkomst/ kaste is wellicht het minst onderkende en meest omvangrijke en ingrijpende mensenrechtenprobleem ter wereld. Het treft minstens 260 miljoen mensen op bijna elk gebied: wonen, werk, gezondheid, onderwijs, recht en niet in het minst in persoonlijke relaties. En niet alleen in India, maar ook in Nepal, Pakistan, Bangladesh en Sri Lanka. In Japan, Jemen en een aantal Afrikaanse landen bestaan soortgelijke vormen van discriminatie.
De brochure Onaanraakbaar? schetst eerst wat er aan de hand is en geeft vervolgens tien tips wat u/jij er als burger, leerling/student, ondernemer, politicus of ambtenaar aan kunt doen.
De brochure kan hier gedownload of besteld worden.Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen & Dalits:
Kastendiscriminatie op de werkvloer en in de keten

Dalit Netwerk Nederland (DNN)

Kastendiscriminatie op de werkvloer en in de keten: Wat is het? Hoe herken je het? Hoe pak je het aan? En waarom zou je dat eigenlijk doen?
Voor bedrijven die ondernemen in, uitbesteden naar, handelen met, of investeren/financieren in landen waar discriminatie op basis van kaste voorkomt. Kastendiscriminatie komt onder meer voor in: India, Nepal, Sri Lanka, Bangladesh, Pakistan, Japan.

De brochure kan hier gedownload worden. U kunt de brochure ook toegezonden krijgen, tegen portokosten (tel.: 030-2321340).Wij zijn niet onaanraakbaar
- Stop kastendiscriminatie nu!

IDSN

Deze korte film toont een aantal mistoestanden waaraan mensen die nog steeds worden behandeld als 'onaanraakbaren' worden onderworpen. Ze laat ook zien hoe Dalit-activisten opkomen voor hun rechten en verandering eisen. De film is een collage van videomateriaal uit de Dalit-gemeenschap: van Video Volunteers, documentairemakers en NGO's. Er worden beelden getoond uit India, Nepal, Pakistan, Bangladesh en Jemen.

Korte opsomming van enkele gevallen die in de film aan bod komen:
Geweld en moord: Een zes-jarig Dalit-meisje wordt in het vuur geworpen voor het lopen op een weg voorbehouden aan 'hogere kasten'; een Dalit-vrouw wordt doodgeschoten terwijl ze protesteert tegen illegale overname van Dalit-land.
Buitensluiting: Dalits worden behandeld als 'onaanraakbaren' en Dalit-kinderen in scholen worden gedwongen om de toiletten schoon te maken, zitten achterin de klas en eten gescheiden van de andere kinderen.
Verkrachting en seksueel misbruik: Dalit-vrouwen beschrijven hoe ze worden misbruikt en verkracht door de 'hogere kaste', vaak als vergelding voor het opkomen voor hun rechten.
Gedwongen prostitutie: Een 14-jarig Nepalees Dalit-meisje werkt als prostituee omdat ze tot een bepaalde kaste behoort.
Onaanvaardbare arbeidsomstandigheden: Dalits werken als schuldslaven voor landheren van 'hogere kaste'; Dalits houden zonder beschermende kleding het stadsriool schoon.

'Wij zijn niet onaanraakbaar' is de Nederlands ondertitelde versie van de IDSN-documentaire 'We are not untouchable'. De documentaire is op DVD te bestellen bij de Landelijke India Werkgroep [bestellen]. De film is ook te zien op YouTube!


Outcast Heroes
Dalit Leaders Fighting Caste Discrimination in India

Fatusch Productions

Naar schatting is een vijfde van de Indiase bevolking Dalit. Dalits, ook wel onaanraakbaren genoemd, vallen buiten het kastensysteem. Dalits leven in armoede en worden gediscrimineerd. Hoewel het kastensysteem al 60 jaar officieel is verboden is er weinig veranderd. Ook de economische bloei van de laatste jaren zorgt niet voor een verbetering. Toch zijn er Dalits opgeklommen op de sociale ladder. Sommigen zetten zich nu in om de positie van andere onaanraakbaren te verbeteren. Als tegenreactie op dit zelfbewustzijn neemt het geweld tegen Dalits vanuit de hogere kasten toe en blijft kastendiscriminatie nog altijd een serieus mensenrechtenprobleem.
'Outcast Heroes', de nieuwe documentaire van Fatusch Productions, gaat dieper op deze zaken in. Deze documentaire is op DVD te bestellen bij de Landelijke India Werkgroep.... [meer info + bestellen]


End Caste Discrimination
- Support the Dalits

Dalit Netwerk Nederland (DNN)

Kastendiscriminatie is een van de meest dwingende mensenrechtenproblemen van vandaag. Het treft wereldwijd zo'n 260 miljoen mensen, vooral in Zuid-AziŽ. Het Dalit Netwerk Nederland (DNN) strijdt tegen deze kastendiscriminatie.
Deze Engelstalige (!) brochure gaat over het DNN, wat het is en wat het doet. Ze geeft ook tips voor de aanpak van Dalit-discriminatie door bedrijven.
U kunt de brochure hier downloaden. De gedrukte brochure kan ook telefonisch besteld worden (tel. 030-2321340), tegen portokosten.


Tentoonstelling 'Stop kastendiscriminatie'
Exhibition 'Cast out caste'

Reizende tentoonstelling, bestaande uit 6 billboards van 230 bij 230 cm met fotoís uit het boek 'Leven als Dalit', voorzien van achtergrondtekst en uitspraken van Dalit-activisten in het Nederlands en Engels. [meer info + reserveren]Geweld tegen Dalit-vrouwen: waarom ongestraft?

Elise Veini, Joe's Garage

In India worden dagelijks 80 miljoen Dalit-vrouwen gediscrimineerd. Door hun kasteloosheid, armoede en sekse zijn ze het slachtoffer van mishandeling, verkrachting en ander grof geweld. In deze brochure van Mensen met een Missie, Cordaid en Justitia et Pax wordt een beeld gegeven van de positie van de Dalit-vrouwen en worden perspectieven geschetst voor een betere toekomst. De brochure kan hier als PDF-bestand gedownload worden.


Leven als Dalit: 'Kastelozen' in hedendaags India
Dalit lives: 'Outcastes' in contemporary India

fotoboek Paul van der Stap (fotoís) & Elisa Veini (tekst)

Documentairemakers Paul van der Stap en Elisa Veini maakten in 2003 en 2004 twee reizen naar Zuid- en West-India, waar ze contact legden met Dalit-gemeenschappen in steden en op het platteland.

In februari 2005 is hun fotoboek Leven als Dalit verschenen, waarin zij in een essay en in 70 zwartwitfoto's een beeld van de levensituatie van Dalits schetsen. [meer info + bestellen]Een vrouw apart: Fragmenten uit het leven van Dalit-vrouwen
A woman apart: Fragments from the life of Dalit women

DVD Titojoe Documentaries

Deze 10 minuten durende DVD bevat een documentaire in diavorm, waarin enkele Dalit-vrouwen over hun leven vertellen. [meer info + bestellen]I'm Dalit, how are you?

B. Hovgaard (DanChurchAid)

160 miljoen mensen in India zijn geboren buiten een van de vier kasten van het kastenstelsel, het oudste nog bestaande sociaal-hierarchische systeem ter wereld. Zij worden "onaanraakbaren" genoemd. Zijzelf gebruiken de naam Dalits: 'gebroken mensen'.
11 minuten durende documentaire, Engels ondertiteld: download van YouTube.We are not untouchable

IDSN

Online fototentoonstelling van het International Dalit Solidarity Network: klik hier.


laatste wijziging: