(13-6-2012)


India doet 'mensenrechtenexamen' bij de VN


Eind mei 2012 moet de regering India in de VN Mensenrechtenraad opnieuw haar ‘mensenrechtenexamen’ afleggen. Alle landen komen daarbij aan de beurt.
Het is de tweede keer – de eerste keer was in 2008 - dat India deze zogenoemde Universal Periodic Review (UPR) moet ondergaan. De UPR wordt als de belangrijkste VN ‘toets’ gezien op het naleven van mensenrechten. Tijdens het ‘examen’ wordt India door andere landen ondervraagd zowel op basis van een rapport dat de Indiase regering indient maar ook op basis van rapporten van maatschappelijke organisaties.

Het rapport van de Indiase regering (6-3-2008) is hier te vinden.

Een aantal (coalities van) organisaties hebben hun eigen rapporten ingediend voor India’s UPR.
Een overzichtsrapport van veertien prominente Indiase organisaties, verenigd in de Working Group on Human Rights in India and the UN, is het rapport Human Rights in India – An Overview (dec 2011).
De National Campaign on Dalit Human Rights en de National Coalition for Strenghtening PoA (Prevention of Atrocities) Act hebben eveneens een overzichtzichtsrapport uitgebracht onder de titel Joint Stakeholder’s Report on Caste Based Dicrimination in India (mrt 2012).
Beide rapporten zijn compact en zeer goed gedocumenteerd.


Verder informatie: