Landelijke India Werkgroep
English version of this page  terug

The Hindu, 28 augustus 2018

Arundhati Roy: Arrestatie activisten in India ernstiger situatie dan Noodtoestand in jaren 70

'Het is het signaal van een regering in paniek'

door: Suvojit BagchiArundhati Roy

Na de arrestaties van mensenrechtenactivisten en advocaten, afgelopen dinsdag, zei schrijfster Arundhati Roy dat de situatie in het land "ernstiger" zou kunnen worden dan het was ten tijde van de Noodtoestand in het midden van de jaren zeventig.

"De gebeurtenissen die zich voordoen worden gevoed door de intentie om de democratie de kop in te drukken en dit land in een hindoe-staat te veranderen," verklaarde Roy tegenover The Hindu.

“Het is nu een openlijke intentieverklaring. Dit is mogelijk ernstiger en gevaarlijker dan de Noodtoestand. Dit keer is het de overheid zelf die een openbare orde verstoort voor minderheden, Dalits, christenen, moslims, links-georiënteerden en iedereen die het niet met haar eens is - via haar volmachten in de media, haar moorddadige burgerwachten en haatzaaiers. Iedereen die het niet eens is met een bepaalde ideologie wordt gecriminaliseerd, gevangen gezet of vermoord door duistere rechtse moordenaars," aldus Roy.

Breder perspectief

"In een breder perspectief zijn de arrestaties van advocaten, intellectuelen en Dalit-activisten - en het ongemoeid laten van lynchers en haatzaaiers - onderdeel van een meedogenloze ideologische aanval op de letter en de geest van de Indiase grondwet.”

In een verklaring per e-mail, eerder op de dag, zei Roy: "De gelijktijdige aanhoudingen in heel India zijn een gevaarlijk signaal van een regering die vreest haar mandaat te verliezen en in paniek raakt."

"Terwijl moordenaars gelauwerd worden en beschermd door mensen op hoge posities, wordt iedereen die opkomt voor gerechtigheid of tegen beslissingen van de hindoe-meerderheid beschouwd als crimineel. Wat er gebeurt is absoluut gevaarlijk. In de aanloop naar verkiezingen is dit een poging tot een coup tegen de Indiase grondwet en alle vrijheden die we koesteren," merkte ze op.


[vertaling: Landelijke India Werkgroep; origineel artikel: Activists’ arrest: It's a more serious situation in country than Emergency, says Arundhati Roy]

Meer informatie:
Landelijke India Werkgroep - 31 aug 2018