terug
(IDSN, 12-3-2018)

VN-Mensenrechtencommissaris verontrust dat kritiek op Indiase regering m.b.t. Dalits ‘opruiing’ wordt genoemd


De Hoge VN-Commissaris voor de Mensen-rechten, Zeid Ra'ad al-Hussein, zei dat hij verontrust is door discriminatie en geweld tegen Dalits en bezorgd is dat de kritiek op regering wordt beantwoord met beweringen dat die zou leiden tot opruiing of bedreiging voor de nationale veiligheid.

De verklaring stond in een jaarverslag aan de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties in maart 2018, waarin Zeid Ra'ad al-Hussein schreef:

"In India word ik steeds meer verontrust door discriminatie en geweld gericht tegen minderheden, waaronder Dalits en andere lagere kasten, en religieuze minderheden zoals moslims. In sommige gevallen wordt dit onrecht actief ondersteund door lokale of religieuze functionarissen. Ik maak me zorgen over het feit dat kritiek op het overheidsbeleid vaak wordt gevolgd door uitspraken dat die kritiek opruiend zou zijn of een bedreiging vormt voor de nationale veiligheid. Diep bezorgd ben ik over de pogingen om kritische geluiden in te perken door de intrekking of opschorting van de registratie van duizenden NGO's, waaronder groepen die pleiten voor mensenrechten en zelfs volksgezondheidsgroepen."

Lees het volledige rapport hier


[vertaling: Landelijke India Werkgroep]


laatste wijziging: