terug
(IDSN, 19-1-2018)

Dalit Women Speak Out!-conferentie:
Gezamenlijk verzet tegen onderdrukking


De Dalit Women Speak Out! [”Dalit-vrouwen spreken zich uit!”] conferentie in Pune, India, in december 2017 was een eerbetoon aan de kracht en het verzet van Dalit-vrouwen, en ook een platform om nieuwe strategieën in kaart te brengen en de collectieve invloed te versterken. De conferentie bood een open en vrije ruimte voor meer dan 400 Dalit-vrouwen uit heel India om hun mening te uiten en te bespreken hoe ze het best vooruitgang kunnen boeken met hun verzet tegen kasten- en genderonderdrukking.

De conferentie werd mede georganiseerd door het nationale platform voor Dalit-vrouwen, All India Dalit Mahila Adhikar Manch (AIDMAM-NCDHR), en het Krantijyoti Savitribai Phule Women's Studies Centre in Pune, en bestond uit discussies, workshops, theater, dans, literatuur en muzikale uitvoeringen, digitale trainingen, kunst en activisme. De bijeenkomst bruiste van enthousiasme, hoop en talent, door de gezamenlijkheid van krachtige denkers uit verschillende generaties Dalit-vrouwen en de vele standpunten die samenkomen om hun levens, gemeenschappen en land te veranderen.

"Dalit-vrouwen zijn hier om te spreken, te organiseren en leiding te geven zonder tussenkomst van anderen. We zijn niet enkel overlevers, maar we vechten ook en krijgen dingen voor elkaar", merkt Asha Kowtal van AIDMAM op in een inspirerend stuk over de conferentie op de site van Round Table India.

In de openingsplechtigheid verklaarde een consultant van AIDMAM, Christina Thomas Dhanaraj dat “we nog steeds worstelen om te overleven en om basisrechten te realiseren. Maar de politiek, de verhalen uit de maatschappij en de opvattingen en waarden zijn enorm veranderd. Daarom hebben we besloten om samen te komen, na te denken en onze strategie te bepalen om de langdurige strijd voor sociale rechtvaardigheid aan te gaan."

De conferentie Dalit Women Speak Out! bood niet alleen een platform om nieuwe energie te krijgen, plannen te maken en te vieren, maar bood ook ruimte om de niveaus en verschillen binnen zo'n veelzijdig collectief te verkennen, en om de draden van een gezamenlijke beweging met elkaar te verbinden. Zoals Asha Kowtal opmerkte:
"Dalit-vrouwen zijn zich er volledig van bewust dat het perspectief van het patriarchaat en de kastenonderdrukking vaak onze gedachten en acties verhullen. Deze geschiedenis van het maken van slachtoffers en het ontnemen van rechten confronteerde ons met moeizame discussies die open gevoerd moesten worden. Onze eigen verschillen in taal, regio, subkaste, klasse, leeftijd, opleiding, seksuele identiteit en diverse andere opvattingen vereisen erkenning en dieper begrip. We moesten proberen de verbindende draden te vinden en uit te vinden hoe we moesten omgaan met hen die ons hebben gebroken.”

Een van de belangrijkste resultaten van deze historische bijeenkomst was dat Dalit-vrouwen de ruimte hebben opgeëist om vrijuit te spreken, de ketenen van de geschiedenis te breken, verhalen over dominantie en slachtofferschap aan te vechten en de wereld te laten zien dat de macht en kracht van een Dalit-vrouwencollectief de geschiedenis van systemische onderdrukking kan transformeren naar een toekomst van zeggenschap en vrijheid.


Meer informatie:[vertaling: Landelijke India Werkgroep]


laatste wijziging: