terug
(IDSN, 6-9-2017)

Tekort aan voedsel, water en medicijnen voor Dalit-slachtoffers overstromingen


Er is ernstige bezorgdheid ontstaan over de gevolgen van de verwoestende overstromingen in Zuid-Azië voor de getroffen Dalit-gemeenschappen. IDSN-leden ter plaatse zetten zich in en houden de ontwikkelingen in de gaten.

In Nepal, Bangladesh en India waren de afgelopen weken ernstige overstromingen, waarbij veel Dalit-gemeenschappen zwaar zijn getroffen. In dit artikel aandacht voor enkele rapportages van IDSN-leden uit Nepal.

Hoewel overstromingen tijdens de moesson in Nepal niet ongewoon zijn, is de hoeveelheid water en de omvang van het getroffen gebied groter dan in de laatste 20 jaar. Volgens de media hebben de overstromingen vooral de armen van Nepal getroffen, zoals die in het dorp Bairawa in het district Saptari, waar het merendeel van de bewoners Dalit is.

De Feminist Dalit Organisation (FEDO) meldt dat zij hulpgoederen verzamelen en distribueren onder de overstromingsslachtoffers en dat zij geld hebben overgemaakt aan de districtsoverheid om goederen te kopen voor de slachtoffers in Siraha, Saptari, Rautahat, Bardiya, Udaypur en Mahottari. Ook hebben ze warme kleding, medicijnen en gedroogd voedsel verstrekt, en proberen ze zoveel mogelijk middelen bijeen te brengen voor de slachtoffers.

Het Dalit Human Rights Portal, beheerd door het Jagaran Media Center (JMC) en uitgevoerd door de samenwerking van vijf organisaties - NNDSWO, SAMATA Foundation, RDN Nepal, JMC en MDDF illustreert de noodzaak van hulpverlening aan Dalits met het volgende voorbeeld:


Nog geen eind in zicht benarde toestand overstromingsslachtoffers Saptari Rajbiraj - 12 augustus (foto: Human Rights Portal)
Kinderen in de Dalit-nederzettingen van Bishnupur Rural Municipality in Saptari hebben dringend behoefte aan hulpgoederen, omdat ze hun huizen en daarmee ook hun kleding en graan hebben verloren bij de overstromingen.

De kinderen vinden samen met hun ouders onderdak in tijdelijke tenten langs de weg.... Slachtoffers meldden dat kinderen in Dalit-nederzettingen geen eten hadden en geen kleren om te dragen. Zij klaagden dat de overheid geen aandacht besteedde aan hun situatie. Volgens Puran Sada, een ander slachtoffer, hadden de overstromingsslachtoffers dringend behoefte aan noodhulp door de overheid.

Zon 40 dakloze gezinnen uit Dalit-nederzettingen hebben hun toevlucht genomen in de lokale school en gemeenschapsgebouwen. Sommigen van hen leven onder de blote hemel. Uit rapporten blijkt dat in totaal 3990 gezinnen verdreven zijn door de overstromingen van rivieren in het district.... In het district Saptari alleen al zijn meer dan 1.500 huizen in het water verdwenen en zijn 350 gezinnen ontheemd. Omdat land en huizen ondergestroomd zijn hebben mensen de toevlucht genomen tot kruispunten wegen....

Lees hier het volledige verhaal: http://dalithumanrights.org.np/news/details/34IDSN-leden in Nepal werken hard onder moeilijke omstandigheden; we zullen verder nieuws brengen zodra we ook meer informatie hebben van IDSN-leden in Bangladesh en India. FEDO publiceerde de volgende foto van hun kantoren op Facebook:
[vertaling: Landelijke India Werkgroep; origineel artikel: http://idsn.org/dalit-flood-victims-need-food-water-medicine/]


laatste wijziging: