terug
(IDSN, 10-3-2014)

Droogte in Pakistan doodt meer dan 100 kinderen, waaronder veel Dalits


Dringende en duurzame steun is nodig voor Dalits die in de Thar-woestijn wonen en herhaaldelijk het slachtoffer zijn van droogte. Meer dan 100 kinderen zijn in de laatste droogteperiode gestorven. Het Pakistan Dalit Solidarity Network bracht een persbericht uit waarin wordt opgeroepen tot actie om de oorzaak van deze humanitaire rampen in de Thar aan te pakken en duurzame oplossingen te vinden om in de toekomst Dalits te beschermen tegen droogte.


Sindh, Pakistan (foto: Jakob Carlsen)


Persbericht van het Pakistan Dalit Solidarity Network

Pakistan Dalit Network bezorgd over dood van meer dan 100 kinderen in de Thar-woestijn als gevolg van droogte; eist maatregelen om strijd aan te gaan voor het redden van mensenlevens

Karachi, 9 maart 2014 - Het Pakistan Dalit Solidarity Network (PDSN) heeft in een verklaring afgelopen zondag haar ernstige bezorgdheid uitgesproken over de dood van meer dan 100 kinderen in een ziekenhuis in Methi, Nangarparkar gedurende de afgelopen drie maanden. Dit was het gevolg van ernstige ondervoeding bij moeders en kinderen als gevolg van droogte in de Thar-woestijn in zuidoostelijke delen van de provincie Sindh.
PSDN-stuurgroepleden Dr. Sono Khangharani, Malji Rathor en Zulfiqar Shah drongen er bij de overheid op aan om onmiddellijk maatregelen te nemen om medische noodhulp en andere hulp te verlenen aan de slachtoffers van de droogte, evenals lange-termijn maatregelen voor duurzame ontwikkeling in de woestijngebieden.
Een PDSN-vertegenwoordiger zegt vooral bezorgd te zijn omdat ongeveer 90 procent van de totale Dalit (Scheduled Caste) bevolking van de provincie Sindh in de Thar-woestijngebieden woont. Dit gebied omvat de districten Tharparkar, Umerkot en Mirpurkhas. "We twijfelen er niet aan dat een groot aantal van de dode kinderen tot de Scheduled Castes behoort, toch al zeer gemarginaliseerde gemeenschappen in het gebied", zegt Zulfiqar Shah, secretaris van het PDSN.

121 kinderen afgelopen 3 maanden door ondervoeding overleden
Berichten in de media, die het Mithi-ziekenhuis in het district Tharparkar citeren, meldden dat ongeveer 121 kinderen in het overheidsziekenhuis stierven gedurende de afgelopen drie maanden als gevolg van ernstige droogte in de Thar-woestijn doordat er in die gebieden in het laatste regenseizoen minder dan gemiddeld regen viel. Ziekenhuisbronnen vertelden de media vorige week dat 38 kinderen stierven aan ondervoeding in het Mithi-ziekenhuis in december 2013, 42 in januari, 36 in februari, en 5 in de eerste dagen van maart.
Volgende de PDSN-verklaring is de situatie in de Thar-woestijn verergerd door desinteresse van de overheid, wanbeleid en slecht beheer. De regering verklaarde het gebied niet als rampgebied, getroffen door droogte, ondanks de officiële bevestiging dat de regenval in 2013 onder het gemiddelde was. Hulpmaatregelen werden niet op tijd genomen.
Meer dan de helft van de bevolking bestaat uit hindoes en lagere kaste Dalit-minderheid die in de Thar wonen, zonder gezondheidszorg en andere basisvoorzieningen. Het ontbreekt de mensen zelfs aan faciliteiten zoals veilig drinkwater, onderwijs en kansen op levensonderhoud in de woestijngebieden.

Geen bescherming door de overheid
PDSN zegt dat de meerderheid van de Scheduled Castes in het gebied in slavernij-achtige situatie leeft, omdat meer dan 90 procent van hen landloos is en geen sociale bescherming door de overheid geniet. Hun basisvoedselbronnen zijn altijd onzeker. Eenderde van de bevolking is al ondervoed, zoals recente rapporten aangeven.

Droogte in de Thar is niets nieuws, want het treedt meestal om de twee jaar op, in een milde variant of zeer ernstig. De huidige situatie van de droogte was eigenlijk een resultaat van minder regen in veel gebieden van het district Tharparkar, zodat er minder landbouw was en een tekort aan voeder of grassen voor de dieren. Lokale mensen zeiden dat als tot eind augustus de regenval minder is dan gemiddeld de regering een periode van droogte moet uitroepen en moet beginnen met het nemen van maatregelen voor hulp aan de bevolking om mensen van de hongerdood te redden. Maar dat gebeurde deze keer niet.

Eerst stierven in oktober de dieren in de woestijn door de opkomende droogte, maar de regering besteedde hier geen aandacht aan. Daarna gingen de mensen - vooral kinderen en vrouwen - dood als gevolg van ondervoeding, maar de regeringsinstanties sliepen. Toen de media berichtten over sterfgevallen van kinderen in een regeringsziekenhuis werd iedereen opeens wakker. Het aantal niet-gerapporteerde sterfgevallen van kinderen en vrouwen is nog veel groter dan de in de regeringsziekenhuizen gerapporteerde gevallen, omdat een groot aantal mensen de laatste adem uitblazen nog voor ze de medische zorginstellingen in de verafgelegen gebieden bereiken.

Noodhulp én ontwikkeling nodig
Nu is een groter deel van de woestijnbevolking - samen met hun zieke vee - begonnen met de trek naar geïrrigeerde gebieden om hun leven te redden. Dat zorgt voor een menselijke tragedie. Een overweldigend aantal van die gedwongen migranten behoort tot Dalit-gemeenschappen.
Het PDSN heeft de regering gevraagd om voldoende financiële middelen vrij te maken voor de inrichting van medische voorzieningen en de benodigde medicijnen en medisch personeel in de gezondheidscentra te verstrekken. Mobiele medische eenheden moeten de woestijngebieden in worden gestuurd om mensenlevens te redden. In plaats van miljarden roepies uit te geven aan publiciteit naar aanleiding van tijdelijke hulpmaatregelen na de nooduitingen in de media, moet de overheid een lange termijn sociaal-economisch ontwikkelingsprogramma voor de Thar-woestijn opzetten. Dit moet worden gericht op gemarginaliseerde gemeenschappen zoals de Scheduled Castes zodat ze in de toekomst minder snel getroffen worden door natuurrampen zoals droogte en zware regenval.

Opmerking: IDSN bracht onlangs het rapport Equality in Aid: Addressing Caste Discrimination in Humanitarian Response uit, dat veel oorzaken aanwijst waarom Dalits worden buitengesloten, ook als het gaat om noodhulp bij rampen (zie: http://www.dalits.nl/pdf/EqualityInAid.pdf).



laatste wijziging: