terug
(IDSN, 4-2-2014)

Zuid-Aziatische parlementariërs gaan samen kastendiscriminatie bestrijden


Parlementariërs uit India, Nepal en Bangladesh hebben op 8-9 december in Kathmandu het 'Zuid-Aziatisch Parlementair Forum' (SAPF) opgericht om kastendiscriminatie te bestrijden tijdens een historische conferentie over Dalit-kwesties.


De conferentie werd bijgewoond door circa 70 afgevaardigden uit India, Bangladesh en Nepal, bestaande uit academici, beleidsmakers, Dalit-mensenrechtenverdedigers, vrouwelijke Dalit-activisten, mensenrechtenactivisten en overheidsfunctionarissen. De bijeenkomst werd georganiseerd door de Samata Foundation en vormde de basis van waaruit een regionaal parlementair initiatief werd geboren om kastendiscriminatie te elimineren.

Voormalig voorzitter van het State Restructuring Committee in Nepal, dr. Madan Pariyar, sprak de hoop uit dat door samen te werken "onze droom zal uitkomen van een samenleving zonder tweederangs-burgers, waarin iedereen gelijk is."

Nepal's vice-president, de heer Parmanandjha Jha, noemde onaanraakbaarheid een van de grootste smetten op de mensheid, en drong er bij parlementariërs, belanghebbenden en burgers in Zuid-Azië op aan deze 'gemene ziekte' met grote vastberadenheid te bestrijden.

De verklaring A call from South Asian Parliamentarians for Equity and Inclusion ('Een Oproep van Zuid-Aziatische Parlementariërs voor Gelijkheid en Tegen Buitensluiting') werd ondertekend door parlementariërs uit India, Bangladesh en Nepal. Het nieuwe Zuid-Aziatische Parlementair Forum werd opgericht met het doel "de bestuurlijke en uitvoerende instanties in de Zuid-Aziatische landen individueel en gezamenlijk te betrekken bij de aanpak van de Dalit-problemen in Zuid-Azië".


Meer informatie:


laatste wijziging: