terug
(IDSN, 29-11-2012)

Mars Dalits tegen gedwongen poepruimen


Een nationale mars – de Maila Mukti Yatra - zal dwars door India trekken met een oproep tot volledige uitroeiing van de ‘slavernij van gedwongen poepruimen’. Dit komt op een moment dat prominente actievoerders zich sceptisch hebben uitgelaten over nieuwe wetgeving tegen deze verboden – maar nog steeds voortdurende – praktijk.
De eerste Maila Mukti Yatra in 2009

Morgen zullen honderden activisten zich verzamelen in Bhopal om te beginnen aan een reis door 120 districten in 18 Indiase deelstaten. Als ze eind januari klaar zijn met hun tocht tegen de onmenselijke en illegale praktijk van gedwongen poepruimen, zullen mogelijk velen – wellicht tienduizenden poepruimers uit het hele land - zich bij hen hebben aangesloten.

Deze mars – de Maila Mukti Yatra – is de tweede in de afgelopen drie jaar. Ze wordt georganiseerd door Rashtriya Garima Abhiyan – Jan Sahas, een nationale beweging voor de uitbanning van gedwongen poepruimen. Deze praktijk is onwettig, maar bestaat nog steeds in heel India, en wordt vrijwel uitsluitend uitgevoerd door Dalit-vrouwen.

Volgens een van de hoofdorganisatoren, Ashif Shaikh, is de Yatra een “mijlpaal voor 11.000 bevrijdde poepruimsters die 10.000 km door het land lopen voor de volledige uitbanning van deze praktijk, voor nieuwe wetgeving voor een volledige rehabilitatie van deze vrouwen”.

Een van de voormalige poepruimsters die deelnemen aan de tocht is Kala Bai Lavre. Vorige week vertelde ze aan The Hindu dat “als mensen zeggen dat India 60 jaar geleden bevrijd is, ik dat moeilijk kan geloven, omdat wij nog steeds slaven zijn, werkend voor anderen, menselijke uitwerpselen met onze blote handen oppakkend.”

De eerste Maila Mukti Yatra in 2009 slaagde er in ongeveer 500 gedwongen poepruimers te bevrijden. De mars eindigde toen in Bhopal, waar de nieuwe en grotere mars morgen zal vetrekken. De Yatra zal op 31 januari in Delhi aankomen. De mars wordt precies op het moment gelopen waarop een nieuwe wetgeving tegen deze praktijk op het punt staat te worden gepresenteerd.

Hoewel deze nieuwe wet voorzichtig wordt verwelkomd door de activisten, merkte Ashif Shaikh ook op dat er onvolkomenheden zitten in het wetsvoorstel. Een toonaangevend campagnevoerder tegen poepruimen, Bezwada Wilson van Safai Karmachari Andolan, liet zich onlangs sceptisch uit in een opiniestuk in de krant The Hindu.

Wilson acht het ‘onwaarschijnlijk’ dat de nieuwe wet enig verschil zal maken, en beschuldigt de centrale en deelstaatoverheden van ‘ontkenning’ van de kwestie. Bezwada Wilson noemde de wet ook ‘verschrikkelijk ongevoelig voor verschillen tussen vrouwen en mannen’ vanwege het woordgebruik, alsof alle poepruimers en autoriteiten mannen zijn. “Dit is absurd in een context waarin de meerderheid vrouw is. De rehabilitatie van poepruimers moet inspelen op de behoeften, problemen en kwesties van de vrouwen binnen de Safai Karmachari gemeenschap,” aldus Wilson.


Meer informatie:


laatste wijziging: