terug
(IDSN, 26-9-2011)

Pakistan’s Dalits wordt vanwege kastendiscriminatie hulp na watersnood ontzegd


Dringend noodzakelijke noodhulp bereikt honderdduizenden Dalits niet die na de zware overstromingen in de Pakistaanse provincie Sindh dakloos zijn geworden. Dalits worden gediscrimineerd vanwege hun kaste omdat ze op de onderste trede van het kastensysteem in Pakistan staan. De praktijk van ‘onaanraakbaarheid’ ontzegt hen de mogelijkheid om van dezelfde opvang als anderen gebruik te maken.

De president van Pakistan, Asif Ali Zardai, heeft zich tegen de discriminatie van Dalits uitgesproken en elk vorm van discriminatie bij reddingsoperaties, opvang en rehabilitatie op basis van kaste of religie ‘onacceptabel’ genoemd. Hij heeft de provinciale regering gevraagd hem over de situatie te rapporteren.

‘’De school waar ik les geef is omgebouwd tot een opvangkamp voor mensen die door de vloed zijn getroffen, maar toen drie gezinnen van de Kohli kaste hier beschutting zochten, werd hen die geweigerd,’’ zegt Jewat Ram, een lokale onderwijzer in Sindh.

‘’Meestal zijn het openbare scholen die worden gebruikt als opvanglocaties maar we hebben geen enkele Dalit gezin gezien dat daar onderdak heeft gevonden. Dat komt door hun zogenaamde onaanraakbaarheid,’’ zegt Kalavanti Raja van het Pakistan Dalit Solidarity Network (PDSN).

Mediaverslagen uit verschillende delen van Sindh bevestigen allemaal dat kastendiscriminatie Dalits ernstig belemmert om toegang tot hulp te krijgen. Afgezien van het feit dat Dalits uit opvangkampen worden geweerd en in de open lucht moeten slapen, krijgen ze ook water geen water en dekens.

Bericht wordt dat het Pakistan Fisherfolk Forum (PFF) twee vrachtwagens vol hulpgoederen aan 200 hindoe-gezinnen had gestuurd maar dat de trucks gekaapt en geplunderd zijn.

Er is ook sprak van massale corruptie bij de verspreiding van hulpgoederen waarbij politieke connecties belangrijker blijken te zijn dan daadwerkelijke behoefte. “Met de verkiezingen voor de boeg, worden de meeste kampen gebruikt als plekken om stemmen te winnen en helaas zijn de meeste Dalits niet geregistreerd als kiezers en krijgen ze dus ook geen prioriteit,’’ vertelt Kalavanti Raja.

De situatie voor de Dalits is zeker in dit soort situaties wanhopig en het International Dalit Solidarity Network (IDSN) bepleit al jaren dat het actief vermijden van kastendiscriminatie betrokken moet worden bij de planning en uitvoering van hulpoperaties in landen waar dat voorkomt. Afgelopen jaar waren de overstromingen in Sindh ook aanleiding voor veel berichten over kastendiscriminatie bij de hulpoperaties. In de hele Zuid-Aziatische regio duikt dit probleem steeds weer op als er natuurrampen zijn. Dat bleek bijvoorbeeld pijnlijk bij de tsunami in India.

Het Pakistan Dalit Solidarity Network (PDSN) doen wat zij kunnen om het probleem van de Dalits onder de aandacht te brengen en zal binnenkort een feitenverslag uitbrengen over de discriminatie in de hulpverlening. Hun lidorganisaties organiseren daadwerkelijk hulp om ook Dalit-gezinnen te bereiken.

Met een ramp van deze omvang is het echter absolute noodzaak dat anti-discriminatie maatregelen onderdeel worden van alle inspanningen om de noodhulp te brengen bij degenen die deze het meest nodig hebben.


Meer informatie


laatste wijziging: